Efter förlossningen

Bäckenbottenövningar efter förlossning rekommenderas av alla vårdpersonal.

Gammeldags knipövningar löser ofta inte problemet, men Empelvic guidar till skonsam och hållbar träning.  

Du lär dig att knipa effektivt, men också att slappna av och sträcka ut underlivets muskler. 

Har det gått mer än 8 veckor sedan du födde kan du börja använda Empelvic-metoden direkt. Det kan både förebygga smärtor och inkontinens framöver och hjälpa dig att återfå en behaglig kontakt med ditt underliv igen. 

Bäckenbottenträning är en viktig del av rehabiliteringen!

Din bäckenbotten är inte slapp efter förlossningen, utan naturligt påverkad av allt du har upplevt. Musklerna kommer ofta att försöka hålla sig stilla för att du inte ska ha ont. Därför handlar rehabiliteringen om att väcka den försiktigt, med respekt för vad du har varit igenom. Musklerna kanske blev skrämda? Oavsett hur din förlossning gick till, har det varit en enorm upplevelse. Muskler i underlivet reagerar också på de känslomässigt överväldigande saker vi upplever. Därför kan det vara väldigt kraftigt att bara göra knipövningar för att träna. Det är viktigt att träningen också inkluderar avslappning. Det säkerställer att det kommer sund blodgenomströmning till vävnaden, så att den kan läka, och att nervsystemet känneratt det som var intensivt är över och nu kan hitta sin balans igen.

Vi har gjort det enkelt ...

…för dig att vårda ditt underliv med omsorg, så att du får energi att ge ditt barn all den kärlek det behöver.  

Vi vet att du har mycket att tänka på när du är föräldraledig. Ditt eget välmående hamnar ofta sist i kön efter ditt barns behov. Det kan vara svårt att få tillräckligt med sömn, mat och till och med gå på toaletten. 

Har du din Empelvic-kudde framme, påminner den dig om att få kontakt med din egen kropp. När du väl har vant dig vid metoden kan det att sitta på kudden i några minuter öka din kontakt med området.

Kejsarsnitt kan orsaka smärta och stelhet – Empelvic-metoden löser upp det

Under graviditeten växer fibrerna i bäckenbotten. Så oavsett förlossningssätt rekommenderas det att känna, väcka och röra på bäckenbotten. 

Själva kejsarsnittet, både upplevelsen och operationen, gör att muskler och bindväv i hela kroppen håller sig lite stela och rigida. Detta kan leda till smärta, ömhet och nedsatt känslighet. 

Studier har visat att fler får smärtor i underlivet efter kejsarsnitt än efter vaginal förlossning. Man vet inte exakt varför, men helandet/behandlingen är just den milda och andningsbaserade metoden som Empelvic-metoden använder.

Mild massage för ditt kejsarsnittärr

Har du genomgått ett kejsarsnitt kan du ha nytta av att behandla ditt ärr. Efter cirka 4 veckor (eller när såret har läkt) kan du börja smeka eller klappa försiktigt. Efter cirka 6 veckor kan du göra väldigt milda cirkulära rörelser (lätt massage) längs hela ärret. 

Några veckor senare, när du känner att det har läkt djupt inuti, kan du göra små försiktiga sträckningar runt ärret. Om du är osäker på om det läker som det ska, eller om du känner för mycket obehag vid beröring, kontakta en professionell för rådgivning. 

Hela dina delade magmuskler genom bäckenbottenträning

Bäckenbotten är en del av hela kroppens nätverk. Muskler och bindväv i magen är beroende av bäckenbotten. När du tränar med Empelvic hjälper du även din mage. Ja, hela kroppens kommunikation återställs, så att vävnaden kan ”vakna” och hitta tillbaka till de områden där den rör sig bäst.

Direkt efter förlossningen

Så snart du har energi nog att fokusera på hur du mår, rekommenderar vi att börja med följande övningar. De hjälper dig att återförenas med din kropp och att bearbeta de upplevelser du har varit igenom. 

  1. Lägg dig bekvämt 
    Andas in genom näsan och lägg märke till om din bröstkorg expanderar vid inandning. Håll andan ett ögonblick och släpp sedan ut luften i ett djupt stön. När du stönar, tänk att du måste släppa all kontroll och låta underlaget du ligger på fånga dig. Upprepa denna andning i ett par minuter. Vid varje stön kan du fokusera på olika delar av kroppen och låta denna kroppsdel släppa spänning och kontroll. Säg till exempel till dig själv i tankarna: ”Axlarna får släppa helt. De får smälta. Armarna faller inte av bara för att axlarna tar paus. Det är tryggt att släppa kontrollen just nu.” 
  2. Placera händerna på magen och andas in genom näsan
    Känn hur inandningen får magen att lyfta sig. Försök att släppa ner ännu mer luft i magen. Kan du få luften att trycka hela vägen ner till vulva? Är du öm i vulva och kanske har blivit sydd efter förlossningen? Då låt inandningen komma hela vägen ner och sträcka ut dessa områden. Var trygg i att det är bra för läkningen att området rör sig med varje inandning. När du stönar, låt vulva och mage smälta och släppa spänningar. Var nyfiken på hur det känns. 
  3. Om du upplever känslor eller minnen medan du gör dina andningsövningar, försök att acceptera det du känner
    Det är viktigt att du låter ditt nervsystem hitta sin ro i sin egen takt. 

Efter några veckor kan du fokusera särskilt på att vulva sträcker sig när du andas in. Det är nämligen dina bäckenbottenmuskler som vill sträcka sig. Stöna efter de första inandningarna. Efter 1-2 minuter kan du ta ett andetag till, men den här gången andas ut aktivt genom en spetsig mun. Försök att tömma dig helt på luft. Andas sedan in igen och låt luften komma hela vägen ner i underlivet. Och stön. Upprepa denna övning där du växlar mellan ett andetag och ett stön. Kan du känna att musklerna i botten drar ihop sig när du andas ut? Din bäckenbotten kommer naturligt vilja knipa när du andas ut och du kan kanske hjälpa den på väg utan att knipa för hårt.  

När du känner dig redo och läkt i vulva kan du börja använda Empelvic-kudden.  

Varukorg