Vaginism

Vad är vaginism och hur behandlas det?
Vaginism är den klassiska benämningen på reflexmässig ofrivillig spänning i musklerna vid slidanöppningen – bäckenbotten. Med en mer generell benämning kan man även kalla det för reflexspänningar i underlivet.
Det innebär att bäckenbottens muskler spänner sig kraftigt, även om du inte vill det. Det kan ske vid beröring eller bara vid tanken på beröring. Bäckenbottens förmåga att stänga slidan (könsring) är så stark att det kan hindra att man rör eller blir rörd inuti slidan. Detta gör att många upplever att deras kropp ”kämpar emot dem”.
Här på sidan kan du läsa om hur vaginism kan uppstå, förstås och ofta lösas.
Har du vaginism kan du använda Empelvic för att bli trygg med att slappna av i musklerna vid slidanöppningen.
Vad händer i kroppen när man har vaginism?
För vissa har det alltid varit omöjligt att föra in något i slidan. För andra har problemet uppstått gradvis eller plötsligt efter att tidigare ha haft tillgång till sin egen slida.
Många upptäcker vaginism när de börjar försöka med tamponger. På teckningar på tampongförpackningar eller broschyrer verkar det så enkelt att föra in, men många kämpar verkligen med att ”lära sig”. Flera beskriver obehag och ökande illamående eller yrsel vid försöken.
Många har inte en trygg plats att vända sig till för vägledning om sina könsorgan. Man kan därför vara helt ensam med upplevelsen av att inte ha ”tillgång till sig själv”, att känna att slidan är som en ’mur’ och ha tankar om vad som kan vara fel.
För andra (där vaginismen funnits sedan tidig pubertet) kan de första försöken att ha sex vara de situationer där man upptäcker problemet. Man kan till exempel uppleva smärta vid samlag. Eftersom det inte talas mycket om bäckenbottens muskler, kan det komma som en chock för många.
Många beskriver att de känner sig otillräckliga, eftersom de har upplevt att samlag är något man ”förväntas” kunnaprestera. Det är mycket lättare att få bukt med vaginismen om man redan i samband med de första upplevelserna får hjälpatt behandla problemet.
Varför stänger slidanöppningen sig? Ett fysiskt och psykiskt samspel
Slidanöppningens muskler kan spänna sig, eftersom alla muskler i området spänner sig, eller för att hjärnan upplever att den måste stänga öppningarna.
Ett sätt att förstå detta på kan förklaras så här: Som du vet kan munnen stänga sig hårt. Det kan ske för att vi antingen inte vill få något i munnen (medvetet eller omedvetet), eller för att vi upplever att något i våra känslor eller omgivningar hotar eller stressar oss.
På samma sätt kan vår slidanöppning stänga sig hårt – antingen på grund av en upplevelse av att vara känslomässigt eller socialt pressad, eller för att vi inte vill ha något i slidan.

Spänningar i underlivet är aldrig ”bara” psykiska
Många får höra att spänningarna i underlivet är psykiskt betingade. Det är dock inte helt meningsfullt att dela upp en muskelrörelse i antingen psykisk eller fysisk. Muskler rör sig alltid på grund av det vi upplever. På det sättet kan man säga att våra muskler alltid är i samspel med vårt psyke.
När man upplever att slidan stänger sig, trots att man vill att den ska öppna sig, är det en stor frustration och inte särskilt hjälpsamt att få höra att ”det är psykiskt”. Det är dock viktigt att också vara uppmärksam på om det finns något i livet som pressar dig. Antingen i nära relationer eller i världen generellt. Vår bäckenbotten kan hjälpa oss att få syn på hur vi egentligen mår.